Orchidea nevelése a télikertben

orchidea termesztése télikertbenOtthonunkban, egy teraszbeépítéssel kialakított növényházban orchideát is nevelhetünk

Orchideák a télikertben

Az ókori görögök afrodiziákumnak tartották, a középkorban gyógynövénynek hitték. Konfuciusz szerint illata a barátságot idézi fel, Darwin lenyűgözőnek, ámde poloskaszagúnak találta, Oscar Wilde hőse isteninek látta, Kosztolányi Dezső pedig a gyarmati napfény bujaságát fedezte fel benne.

A trópusi orchideák évszázadokon át a titokzatosság, az egzotikum, a luxus és a kifinomultság jelképei voltak. S úgy váltak mára divatos és könnyen beszerezhető szobanövényekké, hogy eredendő idegenségükből semmit sem adtak fel: egy darabka trópust kell varázsolnunk számukra, ha a társaságukra vágyunk.

Az orchideák származása, története

Az orchideák (kosborfélék) családjának több mint 20 ezer természetes módon kialakult faja van, a mesterségesen előállított hibrid fajták száma pedig több százezres nagyságrendű.

Túlnyomó többségük a trópusokon honos, de szinte minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak a sivatagok és a sarkvidékek kivételével. A legtöbb orchideafaj a fákra telepedve, epifita módon él, kisebb számban előfordulnak talajlakó (terreszter) és sziklalakó (litofita) fajok is.

Az orchideák egzotikus szépségére már a trópusokra vetődő első felfedezők, hajósok is felfigyeltek. A begyűjtött növények java része azonban az Európáig, Észak-Amerikáig tartó hosszú hajóúton elpusztult, vagy ha mégis túlélte az utazást, hamarosan a hozzá nem értő gondozás áldozata lett.

Az első trópusi orchidea 1732-ben került át a Bahamákról Európába. Ám még hosszú időnek kellett eltelnie, míg a növényfaj termesztéstechnológiáját sikerült kidolgozni, hiszen ehhez szükség volt a növény természetes élőhelyének, vegetációjának tanulmányozására. Kiderült, hogy az orchideák különleges életmódjuk miatt mesterséges körülmények között nehezen nevelhetők és szaporíthatók. A beporzás élőhelyük rovarainak segítségével történik, a magok csírázáshoz pedig egy szimbiota gombafaj szükséges.  A termesztés nehézségei miatt az orchideák sokáig ritka és drága importcikknek számítottak, s a luxus jelképeivé váltak Európában.

A termesztés csupán a 19. század elején indult meg az erre a célra létrehozott növényházakban, és a 20. század második felétől vált tömegessé a laboratóriumokban végzett steril magvetésnek és a meriklónozásnak köszönhetően.

Az elmúlt évtizedekben a szinte követhetetlenül változatos fajta-, forma-, és színgazdagságot felmutató növénycsalád népszerű fajtái – a gazdaságos nagyüzemi termesztési technológiáknak köszönhetően – bárki számára elérhetőekké váltak, ám ma is vannak ritkaságszámba menő, méregdrága példányok, melyeket csak a gyűjtők engedhetnek meg maguknak.

Orchideák az otthonunkban

Az orchidea otthoni nevelése nem ördöngösség, viszont kétségtelenül sok odafigyelést és némi szakértelmet igényel. A kevésbé igényes fajták példányai akár az ablakpárkányon is nevelhetők, ám, aki valódi szenvedélyt érez e különleges növények iránt, általában nem éri be ennyivel. A ritkább, igényesebb fajták neveléséhez optimális környezetet biztosíthat egy körültekintően kialakított télikert, ahol a lakótér- és a kertfunkció kompromisszumok nélkül hangolható össze. Az értékes orchideagyűjtemények számára pedig kevés ideálisabb hely képzelhető el egy napfényben fürdő beépített terasznál.

 beépített terasz - novenyekBeépített teraszon kialakított gyarmati stílusú télikert egzotikus orchideákkal

A fény, a pára és a levegő jelentősége az orchidea nevelésében

Az orchideanevelés sarkalatos pontja, s egyben legfőbb buktatója a megfelelő fényviszonyok, a szükséges páratartalom és szellőzés biztosítása.

Az érzékeny növények korai halálát gyakran a túlöntözés, a pangó vagy a nem eléggé lágy víz mint öntözőfolyadék okozza. Emellett az öntözés technikája is lényeges, fontos, hogy a szárat és a leveleket ne érje víz, mert az rothadáshoz vezethet. Az virágcserepet ajánlatos nedves kavicságyra vagy agyaggranulátumra helyezni. A locsoláshoz ideális az esővíz, de a felforralt és lehűtött, mészmentes csapvíz is megfelel e célra.

Az orchideák magas fényigényű növények, ezért a lakásban a keleti, nyugati és déli tájolású ablakok közelében érdemes elhelyezni őket, ügyelve arra, nehogy a tűző napsugarak megégessék a leveleket. A fényszabályozás a szobákban problémás lehet, ám a beépített teraszon vagy a télikertben garantált a kívánt fénymennyiség, ugyanakkor az árnyékolás is könnyen megoldható.

Az orchidea trópusi származása magyarázza, hogy a növény kedveli a páradús környezetet, ugyanakkor igényli a légmozgást, a megfelelő szellőzést is, hiszen a túl sok nedvesség gombásodást, rothadást okozhat. A huzatra viszont érzékeny a virág, ezért szellőztetéskor nagyon körültekintően kell eljárni. A megoldást a több irányban nyitható, esetleg mozgatható, tolható nyílászárók jelenthetik.

Hőigény és árnyékolás

A különböző orchideafajok hőigényük szerint lehetnek:

  • hidegháziak (12–16℃),
  • mérsékeltháziak (16–20℃),
  • melegháziak (21–28℃).

Az epifiton orchidea-nemzetségek közül a népszerű, nagyvirágú Cattleya és a Dendrobium magas hőmérsékletet és sok napfényt igényel, májustól szeptemberig azonban árnyékolnunk kell. A növények vegetációja számára a 20–22 ℃-os nappali hőmérséklet, illetve a néhány fokkal hűvösebb éjszakai környezet az optimális. A napszakok közötti hőmérsékleti különbség biztosítása céljából olyan tér kialakítása lehet indokolt, ahol nem kell feláldoznunk a saját komfortunkat azért, hogy a növényeinknek ideális körülményeket biztosítsunk. Egy jól szigetelt, a napfényt hasznosító télikertben megfelelő atmoszférát teremthetünk az érzékeny növényeknek, s mindez még a leghidegebb hónapokban is csupán minimális fűtésköltséggel jár.

Az egyes orchideafajok fényigénye jelentősen eltér egymástól. A Phalaenopsisnak elég a félárnyék, a Cattleyának már valamivel több világosság kell, a Cymbidium pedig egyenesen imádja az intenzív napfényt. Ha a teraszon vagy a télikertben a fajok keverten vannak jelen, érdemes a növényeket úgy elrendezni, hogy egy-egy csoportot külön is be lehessen árnyékolni.

Orchideák, színes orchideák…

Érdemes előrelátóan válogatni a kereskedelmi forgalomban kapható számtalan hibrid között, ha azt szeretnénk, hogy az év minden szakában legyen virágzó orchidea az otthonunkban. Aki nem csupán a virágok változatos formáiban és színeiben szeretne gyönyörködni, választhat illatos fajtákat is. Nem lebecsülendő szempont, hogy a nagylevelű példányok bőséges mennyiségű oxigént állítanak elő, így a törődésért cserébe az esztétikai élvezeten túl üdítően friss levegőt is kap a gondos hobbikertész.

Az összefoglalót készítette: H. T.

Orchideák tartása, gondozása otthon. Növénytermesztés, öntözés, teraszbeépítés, citrom, füge, kakaó, kivi nevelése, energiatakarékos télikert, lakás, szoba, otthon, trópusi növények