A télikert olyan posztmodern növényház, amely a szövegírás tiszta vízüvegén át figyeli az évszakok egymásutánját

Virtuális irodalmi télikert

2024\06\06 terasz Szólj hozzá!

Egészséges-e a kertészkedés?

egeszseges-kerteszkedes.jpg

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre inkább vágyunk ki a szabadba. Ami nemcsak azért jó, mert szépíthetjük a kertünket, hanem az egészségünknek is jót tesz.

Miért egészséges a kertészkedés?

Több szempontból is jótékony hatással van ránk, ha a szabadban, a kertben töltjük el a szabadidőnket. A szabad levegőn töltött idő javítja a lelkiállapotunkat, csökkenti a stressz szintjét.

Azalatt az idő alatt, amit a virágok, fák, kiskert körül töltünk segít a pozitív hozzáállás kialakításában. Néhány óra a szabadban és egyből mindent derűsebbnek látunk, mintha a 4 fal között tengődnénk.

Az, hogy szépíthetjük a kertet, gondozhatjuk a növényeket célt is ad a mindennapoknak. Az előttünk álló feladatok segítenek abban, hogy könnyebben menjen a célkitűzés, a feladatink priorizálása.

Nemcsak a hangulatunk javul (ami a dopamin és a szerotonin felszabadulásának is köszönhető), hanem munka közben csökkenhet a szorongás okozta félelmeink, örömmel töltött perceket élhetünk át.

Ha belegondolunk mennyivel örömtelibb a szabadban, a növények között töltött idő, mint mondjuk egy konditerem falai között, akkor bebizonyosodik előttünk, hogy mennyire egészséges a kertészkedés.

Bizonyított tény, hogy a rendszeresen kertészkedéssel töltött idő idős korban csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát.

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni arról, hogy milyen sok kalóriát tudunk elégetni a kertben, anélkül, hogy ezt annyira megerőltetőnek éreznénk, mint mondjuk egy sporttevékenységet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy kertészkedés közben nem fáradunk el, hanem inkább azt, hogy az elvégzett munka kárpótol bennünket és nem is érezzük igazi munkának. A kertben végzett munka néha izzasztó is lehet, gondoljunk az ásásra, gyomlálásra. De vannak pihentetőbb elfoglaltságok, amelyek szintén jók kalóriaégetésnek, mint a metszés, locsolás.

Az izmainkat nagyon alaposan megtudja dolgoztatni bármelyik kerti tevékenység, így ha rendszeresen kertészkedünk, akkor az a fogyókúránkat is elősegíti.

Tovább olvasom
Címkék: egészség kert
2024\06\01 terasz Szólj hozzá!

A leghasznosabb akkus kertigépek

villany-funyiro-telikert.jpg

Az akkus kerti gépek kényelmes és hatékony módja lehet a növényházban, télikertben, üvegházban végzett kerti munkák elvégzésének. Csak győződjön meg róla, hogy betartja a biztonsági óvintézkedéseket, és figyelembe veszi a télikert egyedi jellemzőit.

Győződjön meg róla, hogy a gép megfelel a beltéri használatra vonatkozó biztonsági előírásoknak. Bizonyos akkus kerti gépek nem vízállóak, ezért nem szabad nedves környezetben használni. Gondoskodjon védőfelszerelésről, használjon például kesztyűt és szemüveget, a gép használata közben. Tartsa távol a gépet a gyerekektől és háziállatoktól.

Az akkumulátoros fűnyírók a kerti munkák új generációját képviselik, ahol a kényelem és a környezettudatosság egyesül. Ezek a modern eszközök az elektronika legújabb fejlesztéseit ötvözik a hagyományos fűnyírási eljárásokkal, így biztosítva egy csendes, károsanyag-kibocsátás nélküli és hatékony módját a gyep ápolásának. 

Amikor az üvegházban használjuk az akkumulátoros fűnyírót, képzeljük el a következő jelenetet: A növények között, a meleg, párás levegőben a fűnyíró könnyedén siklik végig a zöld gyepen. A napfény áttör az üvegen, és a fűnyíró halkan dolgozik, anélkül, hogy bármilyen károsanyagot bocsátana ki. A növények szépen növekednek, és az télikertünkben minden harmóniában van.

Az akkumulátoros fűnyírók előnyei közé tartozik a halk működés, a kényelmes használat és a károsanyag-kibocsátás hiánya. Ráadásul mindig készen állnak a használatra, hiszen csak fel kell tölteni az akkumulátort. Tehát a kertészkedés és az üvegházban való munka most még zöldebb és kényelmesebb!

Tovább olvasom
Címkék: gép kert télikert
süti beállítások módosítása