Tiszta öntözővíz. Télikerti virágok

Vízszűrés, tisztítás, fertőtlenítés

- kutak, növényházak, télikertek higiéniája. ipari és háztartási vízszűrők -

tiszta öntözővízFöldünkön több mint 1 milliárd ember nem jut elegendő mennyiségű tiszta ivóvízhez, rossz minőségű, betegségeket okozó vizeket isznak. Pocsolyákból, szennyezett kutakból. 850 millióan pedig effektíve szomjaznak a vízhiány miatt. E számok ismeretében szabad-e a növények öntözésére szánt folyadék minőségéről beszélni? Feltétlenül! A növények termesztése az emberi létezés biztosításának egyik alapja.

A fő figyelmet a kinyert vizek forrására, mennyiségére és minőségére kell fordítani. Vízfelvétel történhet nyílt tározókból (folyók, tavak, tavak), kutakból és települési vezetékekből.

Nyílt természeti forrásból vett nyersvizek általában nem tartalmaznak olyan kémiai elemeket, amelyek károsan befolyásolhatják a növények normális növekedését és fejlődését (vas, magnézium, kalcium), ugyanakkor "gazdag" a vízi mikroorganizmusok sokféleségében. Ebben a tekintetben az öntözőrendszert kavics-homok és tárcsás ipari vízszűrőkkel kell felszerelni.

Vonatkozik ez a melegházi, télikerti haszon- és dísznövényekre. Utóbbiak szebbé teszik környezetünket.

Talaj- és vízfertőtlenítés átültetéskor

Példának okáért pillangósvirágzatú, keresztvirágzatú növényeket, virágokat is termeszthetünk, nevelhetünk a télikertben. Ezeknek nemcsak öntözésre, hanem bizonyos idő elteltével szükségük van átültetésre is. Egyrészt azért, hogy a gyökerük növekedhessen, másrészt mert a cserepét kinőtt növény visszamarad a fejlődésben.

Hogy ez milyen gyakran történik az üvegházakban, az főleg a növény növekedési ütemétől is függ. Általában az edényes növényeket két két-három évente szükséges átültetni vagy a talajukat felújítani, ha a cserepüket még nem nőtték ki. A virágcserepek földje lassan tömörödik, ez megnehezíti a gyökerek számára a levegő és a tiszta  víz felvételét.

Idővel az öntözés miatt a talaj ásványianyag-egyensúlya is megbomlik, habár a télikerti virágok nem igényelnek különleges talajt. Átültetésre legalkalmasabb a növekedési időszak eleje. Válasszunk egy olyan új, tiszta cserepet, ami megfelel a növény méretének és a gyökerek növekedéséhez is elegendő nagyságú.

Vizsgáljuk meg a gyökereket és ellenőrizzük, van-e rajtuk kártevő. A régen átültetett, valamint a túlságosan nedvesen vagy szárazon tartott növényzetek gyökere gyenge. Ezeket az átültetés után nagyon óvatosan locsoljuk, amíg az új gyökérzetük kifejlődik. Amikor ugyanabba a cserépbe ültetjük vissza a növényt és ugyanazt a talajfajtát használjuk, akkor a gyökérlabdát óvatosan vágjuk körül, ezzel segítsük a gyökérzet növekedését a friss földben és gondoskodjunk arról, hogy ne maradjon el a fertőtlenítés fonalféreg ellen.

Növények átültetéséhez terveztessünk megfelelő sarkot. A virágok szakszerű átültetése a télikertben kényelmesen elvégezhető. Mikor és hogyan ültessük át a virágokat. Megfelelő erre a télikert és hogyan végezzük el ezt a feladatott ajtó, ablak előtt? Ne feledkezzünk meg: sörgyártás, virágok, télikert, ültetés, ablak, növény öntözés fertőtlenített vízzel. Öntözővíz kezelése.

Kapcsolódó téma: